Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csao emberek valaki segitene ezzel?

Főoldal » Középiskola » Matematika
330
csaka 2es kell sos
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, sos, házi, hf, kellhelp
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a=sqrt((sqrt(33)-2*sqrt(10))^2)+sqrt((6+sqrt(33))^2)-(6+sqrt(10))`
Könnyű lenne azt mondani, hogy a gyökvonás alatt egy négyzetre emelés kiüti egymást. Az egyik gyökjelre ez mindenképpen igaz, a másikra ez nem mondható el.
`(6+sqrt(33))` ez a kifejezés mindenképpen pozitív le. hiszen a hat eleve pozitív, míg az `sqrt(33)` egy biztosan nem negatív szám, ha ezeket összeadjuk, akkor az biztos pozitív lesz.
`(sqrt(33)-2*sqrt(10))` ezzel a kifejezéssel már több bajunk van. Egy nem negatív számból kivonok, egy nem negatív számot, ez lehet pozitív is (pl: `4-1=3`), és lehet negatív is (pl: `4-5=-1`).
Meg kell vizsgálni, hogy melyik a nagyobb.
Ha `sqrt(33)`> `2*sqrt(10)`, akkor ez egy pozitív szám és akkor elhagyhatók a négyzetre emelés és gyökvonás. (nem, sajnos ez nem igaz)!
Ha `sqrt(33)` < `2*sqrt(10)`, akkor a műveleti jeleket csak akkor hagyhatom el, ha előjelet váltunk a zárójelen belül.
Tehát a következőket írhatjuk fel:
`a=sqrt((sqrt(33)-2*sqrt(10))^2)+sqrt((6+sqrt(33))^2)-(6+sqrt(10))`
`a=-sqrt(33)+2*sqrt(10)+6+sqrt(33)-6-sqrt(10)` az azonosakat vonjuk össze és az marad, hogy
`a=sqrt(10)` tehát az a) feladat résszel végeztünk is, mert bemutattuk, hogy `a=sqrt(10)`.

b)
`n=(a^2-11)^2020` gyanítom, hogy `a`-t az előző pontból kell venni, így a következő egyenletet kapjuk:
`n=(sqrt(10)^2-11)^2020`
`n=(10-11)^2020`
`n=(-1)^2020`
És akkor kezdjünk el gondolkodni, még mielőtt neki esünk a feladatnak.
`z=(-1)^1=(-1)`, `z=(-1)^2=(-1)*(-1)=1`, `z=(-1)^3=(-1)*(-1)*(-1)=(-1)` és akkor levonhatjuk a következtetést, hogy miden páros kitevőjű negatív szám, pozitív eredményt ad, míg páratlan kitevő esetén az eredmény negatív.
Tehát `n=(-1)^2020` páros kitevővel rendelkezik, így az eredmény:
`n=1`
0