Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek pénzügyi számítás feladatban szeretnék segítséget kérni,gyakorlás miatt előre köszönöm, ha részletes megoldást tudna valaki írni

Főoldal » Középiskola » Matematika
325
Bence születésekor a szülei elhatározták, hogy nyitnak egy olyan számlát, ahová a fiuk minden születésnapján - beleértve a születése napját és a 18. születésnapját is - betesznek 160000 Ft-ot, fix évi 3%-os kamatos kamatra, ami a számlán 18 év alatt összegyűlt összeg, azt Bence a 18. születésnapjának másnapján fogja majd kézhez kapni. Hány forintot kap majd kézhez Bence?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, érettségi, Középiskola, kamat, Kamatos, 12.osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A képlet a következő:
`FV_A=(1+r)*C*((1+r)^n-1)/r` de ez nem számol az utolsó betétet, ami csak egy napig lesz bent amire már nem számolnak kamatot.
Ahol:
`FV_A="annuitás jövőértéke"`,
`r="az időszakra vonatkozó kamatláb" (0","03)`,
`C="adott évi jövedelem/megtakarítás" (160000)`,
`n="az időszakok száma" (18)`.

`FV_A=(1+0","03)*160000*((1+0","03)^18-1)/(0","03)`
`FV_A=3858699`
Az utolsó részlettel még megtoldva: `4018699`.
-2