Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
377
C)
Egy ketjegyu számban tizesek szama 3mal nagyobb az egyesek számánál.
A szám nagyobb 29nel de kisebb 51 nel melyik ez a szám
D)
Két természetes szám összege 17864. A nagyobbik 0ra végződik. Ha ezt a nullát elhagyjuk ,a kissé számot kapjuk.melyik ez a két szám?
E)
Egy 480 m2 területű téglalap alakú kertet Jancsi 12 ora alatt, édesapja 6 óra alatt tudna egyedül felasni . Óránként mekkora területet tudnak felelni külön-külön illetve együtt? Mennyi idő alatt végeznek ha együtt dolgoznak ?
F)
Volt bizonyos számú dionk .először megettuk az otodet majd a maradék negyedét végül az újabb maradék felét, igy 6 szem időnk maradt. Hany szem időnk volt eredetileg?
Ezeknek a kérdéseknek a válaszait kérném megoldva képben vagy írásban
Előre is koszonom
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Segittseg 2
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
C)
I. A=B+3
II. 29<10A+B<51 Helyettesítsük be I-t II-be
29<10(B+3)+B<51
29<10B+30+B<51 Vonjunk ki minden honnan 30-at
-1<11B<21 Most mindenhol osztunk 11-gyel
-1/11<B<1,9
Mivel tudjuk, hogy A és B természetes számok és egy jegyűek, ezért két megoldás van:
B=0 és akkor A=3, vagy B=1 és A=4.
A két szám: 30 és 41.

D)
I. A+B=17864
II. A=10B Ezt helyettesítsük be I-be
10B+B=17864
11B=17864
B=1624 -> A=16240

E)
Jancsi óránként 480/12=40m² tudnak felásni
Jancsi apja óránként 480/6=80m² tudnak felásni.
Ha együtt dolgoznak és nem zavarják egymást, akkor 40+80=120m²-rel végeznek.
Ebből kifolyólag együtt az egész kertet 480/120=4 ó alatt teljesítenék.

F)
Nevezzük el a dió mennyiségét X-nek.
első nap(?) megettük a diónk ötödét: X/5
második nap(?) megettük a maradék negyedét: (X-X/5)/4=(4/5X)/4=X/5 (mit tesz Isten ez pont ugyan annyi, mint előző alkalommal)
harmadik nap(?) megettük a maradék felét: (X-X/5-X/5)/2
Maradt hat diónk. Akkor ez aszt jelenti, hogy (X-X/5-X/5)/2=6
(X-X/5-X/5)=12
(X-2*X/5)=12
3*X/5=12
3*x=60
X=20
Tehát 20 diónk volt eredetileg.
D gondolkozhatunk visszafelé.
6 diónk maradt utolsó alkalomra. Mivel ez a maradék fele, így 12 diónk volt a második nap végén.
Mivel 3/5 adag diónk volt ami ugye 12, ebből adódóan jön ki, hogy eredetileg 20 diónk volt.
Első alkalommal 20, második alkalommal 16, harmadik alkalommal 12, a végén pedig 6 diónk maradt.
-1