Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megcsinálni ezt a feladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
3688
Egy paralelogramma egyik oldala 8 cm hosszú, területe 94 cm², egyik szöge 36⁰. Mekkora a másik oldala, a másik szöge? Mekkorák az átlói? Mekkorák a magasságai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
A terület az alap szorozva a hozzá tartozó magassággal:
`T=a·m_a`
`94 = 8·m_a`
`m_a=...` számold ki

`α=36°`
`β=180°-α=...` számold ki

Rajzolj egy ilyesmi parallelogrammát, alul az `a` alap, rajzold bele az `m_a` magasságot is, ami felülről a bal oldali csúcsból megy az alapra. Ott egy derékszögű háromszög lesz, aminek egyik befogója az `m_a`, szemben lévő szöge `α=36°`, az átfogója pedig a `b` oldal:
`m_a/b=sin\ α`
`b=m_a/(sin\ α)=...` számold ki

Az ehhez tartozó magasságot mondjuk a területből tudod számolni, hisz ez is igaz:
`T=b·m_b`
`m_b=T/b=...`

Az átlókhoz ugyanaz a rajz kell, csak a másik csúcsból induló `m_a` átlót is rajzold be, valahogy így:
http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/Geometria_I/Vagolap03.gif

Balra és jobbra is az alapon `x` szakasz van, ami ekkora:
`x/b=cos\ α \ \ \ -> \ \ \ x=b·cos\ α = ...` számold ki

Az `AFC` derékszögű háromszögben `a+x` és `m_a` a két befogó, az `f` átló az átfogó. Nézd a rajzot, keresd meg ezeket.
Fel lehet rá írni a Pitagoraszt:
`(a+x)^2+m_a^2=f^2=...`

A másik átló is hasonlóan megy: keresni kell egy derékszögű háromszöget, amiben benne van az `e` átló. Nézd az `EBD` háromszöget, annak az `EB` oldala `a-x` hosszú. Írd fel arra is a Pitagoraszt...
1

Így jó?
0

Nem jó.

- α=36°, ez kisebb 90-nél, vagyis ez hegyesszög. Amit viszont rajzoltál, azon α tompaszög. Innentől kezdve a képletek nem értelmesek.
Ahová az α meg β szög-neveket írtad, azt fel kellene cserélni.

- De az is gond, hogy ahhoz képest, amilyen  ábrát én küldtem, te fejjel lefelé rajzoltad a parallelogrammát, amitől megint csak nem jó néhány képlet. Látszik, hogy nem nagyon értetted meg, hogy mi mit jelent abból, amit írtam, csak lemásoltad. Pl. a szinuszhoz ami háromszöget felrajzoltál, annak a másik befogója nem `a` kellene legyen, hanem `x`. Ha rendes parallelogrammát rajzolsz, akkor nem is kell ilyen háromszög-ábra, mert látszik minden a parallelogramma ábrájából.

- Aztán rajzoltál csak úgy a semmiből egy AFC háromszöget, de hogy mi az, az nem derül ki. Ezeket az A, F meg C pontokat a parallelogramma ábrájába kellett volna beírnod, úgy, ahogy azon az ábrán is van, amit én küldtem. Persze ahhoz fejjel lefelé kellet volna a parallelogrammát rajzolnod, ahogy már írtam.

- Az `e` átlót nem is számoltad ki.
0