Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
360
Sajnos hiányoztam ma az iskolából. Tud vki segíteni, mert egy kukott se értek amit ma tanultak a többiek.

1.Andris választott három különböző számjegyet, majd ezekkel felírta az összes, különböző jegyekből álló kétjegyű számot. A kétjegyű számok mindegyike prím. Mennyi lehet a választott három számjegy összege?

(A) 11 (B) 13 (C) 15 (D) 17 (E) Nincs ilyen számhármas.

2.Egy háromszög egyik belső szöge fele a másik két belső szög összegének, továbbá van a háromszögnek olyan belső szöge is, amelyik fele egy másik belső szögnek. Melyik állítás lehet igaz az alábbiak közül?

(A) A háromszög hegyesszögű

(B) A háromszög tompaszögű

(C) A háromszög derékszögű

(D) Nincs ilyen háromszög.

(E) Végtelen sok ilyen háromszög van.

Nagyon megköszönném, ha vki elmagyarázná hogy jött ki az eredmény, hogy megértsem.
Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
Az biztos, hogy a választott számok között nincs páros. Az is biztos, hogy az ötös sincs a kiválasztott számok között, mert akkor lenne a hat szám között kettő, ami osztható lenne öttel. Maradtak a következők: 1, 3, 7, 9.
Azt is biztos, hogy együtt a hármas és kilences nem lehet, hiszen akkor biztos osztható lenne hárommal, és emiatt nem felel meg a feltételnek.
Két számhármas maradt:
1, 3, 7. Valamint 1, 7, 9.
1, 3, 7 esetén a következő kétjegyű számok lehetnek:
13, 17, 31, 37, 71, 73. Ebből a kupacból mindegyik prímszám. A számok összege 11.
1, 7, 9 esetén a következő kétjegyű számok lehetnek:
17, 19, ,71, 79, 91, 97. Ez a kupac is csak prímszámot tartalmaz. A számok összege 17.
Tehát két jó válasz van. az (A), és a (D).

2.)
Írjuk fel az adatokat!
I. `2*α=β+γ`
II. `α+β+γ=180°`
III. `2*β=γ`
Most a III.-t helyettesítsük be I.-be
`2*α=β+2*β`
`2*α=3*β`
`α=3/2*β`
Ezt az eredményt helyettesítsük be II.-be úgy, hogy közben a III.-s is behelyettesítjük II.-be.
`3/2*β+β+2*β=180°` szorozzuk meg mindkét oldalt `2`-vel.
`3*β+2*β+4*β=360°`
`9*β=360°`
`β=40°` helyettesítsük ezt vissza a megfelelő helyekre:
`γ=2*β` ⇒ `γ=2*40°=80°`
`α=3/2*β` ⇒ `α=3/2*40°=60°`
Innen már tudunk válaszolni a kérdésekre:
(A) igaz
(B) hamis
(C) hamis
(D) hamis
(E) hamis

1