Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leírásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1094
Egy elektromos főzőlapon 8 liter víz 50 perc alatt melegzik fel 18 Celsius fokról 70 Celsius fokra. A főzőlap ellenállása 57,5 Ω és 230 V feszültségre kapcsoljuk. Mennyi a folyamat hatásfoka?
c= 4,2 kJ/kgC
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`V=8\ "liter"`
Ennek pont `m=8\ kg` a tömege, hisz 1 liter víz az 1 kg.
`ΔT=70°C-18°C=...`
`c_"víz"="4,2"(kJ)/(kg·°C)`
`Q=c_"víz"·m·ΔT=...\ kJ` számold ki

Ennyi hő kell a melegítéshez.

Mennyi energiát fogyasztott el a főzőlap ellenállása?
`t=50\ "perc"=50·60\ s`
`R="57,5"\ Ω`
`U=230\ V`
Az ellenálláson az áram teljesítménye:
`P=U^2/R=...` számold ki, a mértékegysége watt (`W`) lesz.

`t` ideig ment ez a `P` teljesítmény, az elektromos munka ennyi:
`W=P·t=...` számold ki. Ennek wattszekundum (`Ws`) a mértékegysége, ami ugyanaz, mint a joule (`J`).

Az előbb a `Q` hő `kJ` volt, most meg a munka `J`, valamelyiket váltsd át a másikba, hogy egyforma legyen. Mondjuk csinálj a munkából is `kJ`-t (osszad ezerrel, hisz a kilo ezret jelent).

A hatásfok a hasznos munka osztva az összes munkával és szorozva 100%-kal. A hasznos munka a `Q` hő:
`η = Q/W·100% = ...%`
1