Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia zh feladatokhoz kérnék segítséget

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
702
3.) a) Hány cm3 96,0 m/m%-os, 1,83 g/cm3 sűrűségű tömény kénsavoldatot kell felhígítani 5,00
dm3
-re, ha 5,00 dm3 1,00 mol/dm3 koncentrációjú oldatot szeretnénk készíteni?
b) Mekkora az így kapott oldat anyagmennyiség-százalékos (mól%) összetétele, ha sűrűsége 1,02
g/cm3
? (10 pont)
4.) A kén-dioxid laboratóriumi előállítása az alábbi rendezendő egyenletnek megfelelően
történik: Na2SO3 + H2SO4 = NaHSO4 + SO2+ H2O. Mekkora tömegű nátrium-szulfitra és mekkora
térfogatú 98,1 m/m%-os 1,84 g/cm3 sűrűségű kénsav-oldatra van szükség, ha 1,47 dm3 standard
állapotú gázt szeretnénk előállítani és a gáz előállítása 20,0%-os veszteséggel történik? (10 pont)
5.) 20,0 cm3 1,00 mol/dm3 koncentrációjú BaCl2-oldatot és 50,0 cm3 2,00 m/m%-os, 1,01 g/cm3
sűrűségű CuSO4-oldatot elegyítünk. Hány g BaSO4-csapadék válik le a reakcióban? (10 pont)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

4. feladat egyenlete:

Na₂SO₃ + 2 H₂SO₄ = 2 NaHSO₄ + SO₂ + H₂O , igen, ez lesz akkor a helyes egyenlet, bocsánat!

E szerint pedig: 9,45 gramm szulfitra és 2×0,075 mol= 0,15 mol kénsavra (ami 14,712 g), átszámolva térfogatra ez: V(H2SO4-o.)=15 g/1,84 g/cm3= 8,151 cm3 térfogatú, a savból tehát ennyi fog kelleni! Köszönöm az észrevételt! :)
Módosítva: 2 éve
0