Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leírásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
707
A lőpor égéshője 3Mj/kg. Mekkora minimális tömegű lőporra van szükség, ha az 5 g tömegű lövedéket hangsebességre szeretnénk gyorsítani?
c(hang)= 340 m/s
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az égéshőnél nagy J betű kellene legyen az M után, ugyanis az MJ a mega-joule-t vagyis millió joule-t jelenti, és a joule jele a J.

`m=5\ g=...\ kg` számold át
`v=c_"hang"=340 m/s`
A golyó mozgási energiája ennyi:
`E=1/2·m·v^2=...\ J` számold ki

A lőporból `m_2` tömeget égetünk el, ennyi hőenergia szabadul fel:
`Q=3 (MJ)/(kg)·m_2 = 3·10^6 J/(kg)·m_2 \ \ \ -> \ \ m_2=Q/(3·10^6J/(kg)) = ...\ kg`

Valószínű pici szám lesz, számold majd át grammba.
0