Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leírásban szereplő fizika feladat megoldása? t

Főoldal » Középiskola » Fizika
877
Az 57,6 km/h sebességgel haladó, 650 kg tömegű gépkocsi lefékez és megáll. Mekkora a fékezés közben az alkatrészek és a környezet által felvett hőmennyiség? Mennyivel emelkedik az 5,2 kg tömegű acél fékberendezés hőmérséklete, ha a hőmennyiség 58 % -a a fék belső energiáját növeli?
c(acél)= 470 J/kgK
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika, energia, sebesség, gyorsulás, belső, hőmennyiség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`v="57,6"\ (km)/h=...\ m/s` számold át.
`m=650\ kg`
A kocsi mozgási energiája:
`E=1/2·m·v^2=...` ennek `(kg·m)/s^2` vagyis `J` joule lesz a mértékegysége.
Miután megállt, a mozgási energiája nulla `J`.
Vagyis az `E` energia fékezéskor "eltűnt", pontosabban mind átalakult hőenergiává. Ezt a hőmennyiséget mind az alkatrészek és a környezet vette fel.

Ennek az 58%-a a féket melegítette:
`Q=E·"58"/"100"=...` számold ki

`m_2="5,2"\ kg`
`c_"acél"=470\ J/(kgK)`
` ΔT=?`
---
`Q=c_"acél"·m_2·ΔT \ \ \ -> \ \ \ ΔT=Q/(c_"acél"·m_2) = ...\ K` számold ki
Módosítva: 8 éve
1