Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1325
Dani hétfőn elkezdte olvasni az egyik kötelező olvasmányt. Kedden háromszor annyi oldalt olvasott el, mint hétfőn. Szerdán negyedannyi oldalt olvasott el, mint kedden. Csütörtökön hat oldallal többet olvasott el, mint szerdán. Pénteken hárommal kevesebb oldalt olvasott el, mint csütörtökön, és így pénteken negyedannyi oldalt olvasott el, mint hétfőn.

Hány oldalt olvasott el összesen hétfőtől péntekig?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Hétfőn: `x` oldalt olvasott el.

Kedden: `3x` oldalt olvasott el.

Szerdán: `(3x)/4` oldalt olvasott el.

Csütörtökön: `(3x)/4+6` oldalt olvasott el.

Pénteken: `(3x)/4+3)` oldalt olvasott el.



A feltétel szerint:
`(3x)/4+3=x`

`3x+12=4x`

`12=x`



Tehát a héten az alábbi mennyiségben olvasott Dani:

Hétfőn: `color(red)(x=12)` oldalt olvasott el.

Kedden: `3x=3*12=color(red)(36)` oldalt olvasott el.

Szerdán: `(3x)/4=(3*12)/4=color(red)(9)` oldalt olvasott el.

Csütörtökön: `(3x)/4+6=(3*12)/4+6=color(red)(15)` oldalt olvasott el.

Pénteken: `(3x)/4+3=(3*12)/4+3=color(red)(12)` oldalt olvasott el.


Összesen tehát: `12+36+9+15+12=color(red)(84)` oldalt olvasott el hétfőtől péntekig.



A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1