Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentrációszámítások

Főoldal » Középiskola » Kémia
420
Összekeverünk 1,5 dm3 8,00 mol/kg Raoult-koncentrációjú, 1,050 g/cm3 sűrűségű és 2000 g 18 tömeg%-os sósavoldatot. Mekkora az így kapott oldat móltörtje és Raoult koncentrációja?
Ar(H) = 1,01; Ar(O) = 15,99; Ar(Cl) = 35,45
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Első lépésben számoljuk ki, hogy mennyi anyag van jelen a sósavban:

A sósav molaritása (M) 36,46 g/mol (HCl mól tömege).

A sósav molaritása tömegtömeg százalékban 18%:

0,18 * 2000 g = 360 g sósav.

Ez 360 g / 36,46 g/mol = 9,87 mol HCl-t jelent.

A Raoult-koncentráció (x1) a sósav oldatban a következő módon számítható:

x1 = (m1 / M1) / (m1 / M1 + m2 / M2)

ahol:

m1 a sósav tömege (360 g)
M1 a sósav mól tömege (36,46 g/mol)
m2 a víz tömege (2000 g - 360 g = 1640 g)
M2 a víz mól tömege (18,015 g/mol)
x1 = (360 g / 36,46 g/mol) / (360 g / 36,46 g/mol + 1640 g / 18,015 g/mol)
≈ 0,18

Az oldat Raoult-koncentrációja tehát kb. 0,18.

Az oldat mól törtje (x2) a víz oldatban a következő módon számítható:

x2 = 1 - x1 ≈ 0,82

Az oldat mól törtje tehát kb. 0,82.

Ezek azért közelítő értékek, mivel a víz sűrűsége és a sósavoldat pontos koncentrációja nincs megadva három tizedesjegyig.
0