Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentrációszámítások

Főoldal » Középiskola » Kémia
412
A 25 mol%-os nátrium-hidroxid oldat sűrűsége 1,692 g/cm3. 10 cm3 ilyen oldathoz 30 cm3 vizet öntünk. A víz sűrűsége 1,000 g/cm3. Mekkora az így kapott oldat molalitása?
Ar(H) = 1,01;Ar(O) = 15,99; Ar(Na) = 23,00
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

Az oldatban van 25 mol NaOH, ami `25*40` = 1000 g és 75 mol víz, az pedig `75*18` = 1350 g. Az oldat tömege 1000+1350 = 2350 g, térfogata

`V=m/rho` = `2350/1.692` = 1389 `cm^3`

1389 `cm^3` oldatban van 25 mol NaOH

10 `cm^3` oldatban van `10/1389*25` = 0,18 mol NaOH (és `0.18*3=0.54` mol víz)

hozzáadunk 30 `cm^3` vizet (ami 30 g)

A víz mennyisége `30+0.54*18` = 39,72 g

39,72 g vízben van oldva 0,18 mol NaOH

1000 g vízben van oldva `1000/39.72*0.18` = 4,53 mol NaOH

Az oldat molalitása 4,53 `(mol)/(kg)`.
1