Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentrációszámítások

Főoldal » Középiskola » Kémia
331
10,00-es molalitású 1,335 g/cm3
sűrűségű foszforsav oldatot tízszeres térfogatúra hígítunk. Mi a keletkezett oldat Raoult-koncentrációja és móltörtje, ha sűrűsége 1,033 g/cm3?
Ar(H) = 1,01; Ar(O) = 15,99; Ar(P) = 30,97
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(H_3PO_4)` = 98 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 10 mol, azaz 980 g foszforsav

tízszeresére hígítjuk

10 `dm^3` oldatban van 980 g foszforsav

Ennek a tömege:

`m_("oldat")` = `rho*V` = `1.335*10` = 13,35 kg

13350 g oldatban van 980 g foszforsav, a többi víz, azaz 13350-980 = 12370 g víz

1. Raoult-koncentráció:

12,37 kg vízben van oldva 10 mol foszforsav

1 kg vízben van oldva `1/12.37*10` = `color(red)("0,808")` `(mol)/(kg)` `to` ez a Raoult-koncentráció.

2.

12370 g víz az `12370/18` = 687 mol víz

687+10 = 697 mol az oldat mennyisége

697 mol oldatban van 10 mol foszforsav

1 mol oldatban van `1/697*10` = `color(red)("0,014")` `to` ez a móltörtje a foszforsavnak.
0