Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
679
Sziasztok!
Valaki tudna segíteni a kémia házimban? Ma kéne beküldenem a classroomba, de nem értem és más házim is van holnapra
1.Egy telített, nyílt láncú szénhidrogént 1:1 anyagmennyiség arányában reagáltatunk klórgázzal. A reakcióban keletkezett szerves vegyület tömege 40,0 %-kal nagyobb mint a kiindulási alkáné. Számítással határozd meg, hogy melyik szénhidrogén szubsztitúciójáról van szó a feladatban!

2.Rajzold fel egy olyan alkán félkonstitúciós képletét, amelyben legalább 2 negyed- és legalább 5 elsőrendű szénatom található. add meg a vegyület összegképletét!

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

`C_xH_(2x+2)` + `Cl_2` `to` `C_xH_(2x+1)Cl` + `HCl`

`M_(C_xH_(2x+2))` = 14x+2 `g/(mol)`

`M_(C_xH_(2x+1)Cl)` = 14x+36,45 `g/(mol)`

A szöveg alapján felírható egyenlet:

`1.4*(14x+2)=14x+36.45`

Ezt megoldod x-re.

`19.6x+2.8=14x+36.45`

5,6x=33,65

x=6

A keresett szénhidrogén: `C_6H_(14)` (Hexán)

2, Ábra
1