Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia (Tömeg%)

Főoldal » Középiskola » Kémia
465
56,48 g bárium-klorid és nátrium-klorid tartalmú oldatot pároltunk be (a vizet eltávolítottuk).
A visszamaradó szilárd anyag 3,66 g kloridiont és 0,43 g báriumiont tartalmazott. Hány
tömegszázalékos volt az oldat bepárlás előtt
a) teljes sótartalomra nézve?
b) nátrium-kloridra nézve?
c) bárium-kloridra nézve?
Ar(Na) = 23,0, Ar(Cl) = 35,45, Ar(Ba) = 137,34
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A 0,43g bárium 0,00031mol. A bárium klorid képlete BaCl2. A képlet alapján dupla ennyi mol klorid származik csak a Bacl2-ből.
3,66g klorid 0,1mol. 0,1-0,00031*2mol=0,09938mol, ez egyenlő a NaCl anyagmennyiségével.

Az oldat 56,48g. Tartalmaz 0,00031mol BaCl2-t mely 0,064573g. (0,00031*(137,3+71)) És 0,09938mol NaCl-t mely 5,81373g.
a) válasz: a teljes sótartalom: 0,064573g+5,81373g=5,8783g Tömegszázalék=5,8783g: 56,48g=0,104m/m% (oldott anyag osztva oldat tömegével)

b):5,81373:56,48=0,102934m/m%

c):0,064573:56,48=0,00114m/m%
Módosítva: 2 éve
0