Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögszámítás 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
504
A mellékelt képen látható feladatban szeretnék segítséget kérni mert egyáltalán nem értem hogyan is kellene megoldani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Néhány hasznos tudás!
Egyenlő szárú háromszögek alapon lévő szögei egyenlőek. A háromszög belső szögeinek összege 180°. Egy szög és annak mellékszögének összege 180°.
Ha `α=10°`, akkor `β=20°`, mert a háromszög belsőszögeinek összege `180°`, így a `β` szög melletti szög éppen `180°-2*10°=160°`. És ennek a szögnek a mellékszöge a `β=180°-160°=20°`.
Innen tovább haladva `γ=180°-2*20°=140°`. De ha `γ=140°` és a balra lévő "neve nincs" szög (tulajdonképpen hívhatjuk `α`-nak is) `10°`-os, akkor `δ=180°-140°-10°=30°`.
Ugyan ezen számolásokhoz hasonlóan ki tudod számolni a maradék két szöget (`ε=50°`, illetve `φ=40°`)
0