Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszögbe írt kör sugara

Főoldal » Középiskola » Matematika
771
3. Az ABC háromszög A csúcsnál fekvő szöge 60°-os, az AB oldal 8 egység, a CA oldal 5 egység hosszú. A C-ből kiinduló súlyvonal az AB oldalt a D pontban metsz. Számítsa ki az ADC háromszögbe írt kör sugarát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szög, kor, Három, sugár
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 3szög területét megkaphatjuk a beírt kör sugara x s(K/2) szorzataként. A területet kiszámolhatjuk axbxsin60=17,32cm. A kerülethez kell a 3.oldal amit Pit-tétellel számolunk ki egyik befogó 4(a súlyvonal felezi az AB oldalt) másik befogó a magasság és az átfogó az 5. így m=5.Í
vagyis: 17,32=9r osztunk 9-el így r=1,92cm
0