Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek ebben a feladatban.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
349
Feltölttem a képet. Nagyon nem értem. Nem tudom hogy írjam fel az egyenletet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika szöveges feladat.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1685)
Kezdjünk el gondolkozni!
1-9 között 3 hárommal osztható szám van, és 9 normál jegy, így lesz egyszer 9+3=12 számjegy került elhasználásra (12 db belépőjegy, amiből 3 selejt).
10-99 között 30 hárommal osztható szám van, és 90 normál jegy, így itt elhasználtunk 90*2+30*2=240 számjegyet használtunk fel (120 db belépőjegy, melyből 30 selejt).
Itt egy kicsit álljunk meg. Eddig a 3672 számjegyből elhasználtunk 252 (12+240) számjegyet, maradt 3420 számjegy.
Az itt megmaradt jegyeket hárommal osszuk hiszen innentől már három jegyűek a sorszámok. Tehát 3420/3=1140. Ez azt jelenti, hogy 1140 belépőjegyet tudunk elkészíteni, de ez tartalmazza minden harmadik jegy selejtjét is. Osszuk el ezt az 1140 jegyet néggyel. Miért néggyel? Mert minden harmadikat megismételte a gép, így minden negyedik fölösleges, 285 jegy feleslegesen került megszámozásra.
Ebből már tudjuk, hogy összesen 12+120+1140=1272 db jegyet gyártott a nyomda. A selejtek darabszáma 3+30+285=318. Azaz 318 jegyet kell újra gyártani.
0