Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mutasd ki

Főoldal » Általános iskola » Matematika
477
Mutasd ki, hogy ha n=12x93+12x17,akkor n három egymást követő szám szorzata!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`n=12*93+12*17` Alakítsuk szorzattá
`n=12(93+17)=12*110` Bontsuk tovább prímtényezőire
`n=(2*2*3)*(2*5*11)`
`n=2*2*2*3*5*11` Az biztos, hogy az egyik szám a `11` lesz. De ha ez igaz, akkor a `10` a következő.
`n=11*(2*5)*2*2*3` Mit tesz Isten a harmadik szám a maradékból jön ki, ami ugye a `12`.
`n=(2*5)*11*(2*2*3)=10*11*12=1320`

0