Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok segíteni? Köszönöm

Főoldal » Középiskola » Matematika
522
Hány eleme van az alábbi sorozatnak?
a) 2,6,10,... 526
b) - 16,-9,-2,...390
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
`a_1=2`; `a_2=a_1+d=6` ⇒ `d=6-2=4`
`a_n=a_1+(n-1)*d` ⇒ `526=2+(n-1)*4` ⇒ `524=4*n-4` ⇒ `528=4*n` ⇒ `n=132`
Tehát `132` eleme van a sorozatnak.
b)
`a_1=-16`; `a_2=a_1+d=-9` ⇒ `d=-9-(-16)=7`
`a_n=a_1+(n-1)*d` ⇒ `390=-16+(n-1)*7` ⇒ `406=7*n-7` ⇒ `413=7*n` ⇒ `n=59`
Tehát `59` eleme van a sorozatnak.
0