Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az ABC háromszög B csúcsábol induló sulyvonalának egyenlete 2x+6y=5 azA csucsból induló sulyvonalának egyenlete X-5y=6.5 Hatarozd meg a háromszög súlypontjanak koordinátáit

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
512
Sós köszönöm szépen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A súlyvonalak metszéspontját keressük. Ez a két egyenes közös pontját jelenti.
I. `2*x+6*y=5`
II. `x-5*y=6.5` /szorozzuk meg `2`-vel
II. `2*x-10*y=13` / most vonjuk ki az I.-ből a II.-at
`(2*x+6*y)-(2*x-10*y)=5-13`
`2*x+6*y-2*x+10*y=-8`
`16*y=-8`
`y=-1/2` ⇒ `x=4`
Tehát a pont koordinátája: `S(4;-1/2)`
1