Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
621
Sajnos megint elakadtam...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kotangens a legkönnyebb, mert az a tangens reciproka, tehát 4.

A többire két lehetőséget is mutatok:

1. Csinálhatjuk tisztán algebrai módszerrel: a tangens a szinusz és a koszinusz hányadosa, tehát `sinx/cosx=1/4`, vagyis `cosx=4sinx`. Ha ezt négyzetre emeljük, és kihasználjuk, hogy `sin^2x+cos^2x=1`, akkor előbb-utóbb kijön. (De figyelni kell arra, hogy a négyzetre emelés nem ekvivalens átalakítás, mert az előjeleket eleszítjük, tehát azokat még külön meg kell vizsgálni.)


2. Sokkal egyszerűbb viszont a tangens geometriai értelmezésére visszavezetni a dolgot. Rajzolj egy derékszögű háromszöget, amelynek a két befogója 1 és 4 hosszúságú. Ekkor az 1 hosszú befogóval szemközti szög mértéke `x`. A Pitagorasz-tétel alapján az átfogó `sqrt(1^2+4^2)=sqrt(17)`. Innen már fel tudjuk írni a többi szögfüggvényt: `sinx=1/sqrt(17)` és `cosx=4/sqrt(17)`. Sajnos viszont még nem vagyunk kész, mert a tangens nem csak hegyesszögekre van értelmezve, hanem periodikus, azaz ha `tanx=1/4`, akkor `tan(x+k*pi)=1/4` szintén. `pi` radiánonként a szinusz és a koszinusz előjelet váltogatnak, tehát `sinx=-1/sqrt(17)` és `cos(x)=-4/sqrt(17)` is lehet.
0