Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az AB háromszög AB oldalegyenesének egyenlete 7x-3y=-13 valami a C csucsból induló sulyvonal egyenlete -6x+2y=14 . hatarozd meg AB oldal felezopontjanak koordinátáit

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
333
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Tehát van két egyenesünk. A két egyenesnek van egy-egy egyenlete. Geometriából tudjuk, hogy a súlyvonal az oldal felező pontját és a szemben lévő csúcsot köti össze.
Így a keresett pont a két egyenes metszéspontja lesz.
I. `7*x-3*y=-13` / szorozzuk meg `2`-vel
II. `-6x+2*y=14` / szorozzuk meg `3`-mal
I. `14*x-6*y=-26`
II. `-18*x+6*y=42`
Adjuk össze a két egyenletet:
`(14*x-6*y)+(-18*x+6*y)=-26+42` /bontsuk fel a zárójelet
`14*x-6*y-18*x+6*y=16` /vonjuk össze, amit lehet
`-4*x=16` /osszuk mindkét oldalt `-4`-gyel
`x=-4` helyettesítsük vissza bármelyik egyenletbe `y=-5`
A keresett pont `P(-4; -5)`
0