Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trapéz területe, kerülete

Főoldal » Középiskola » Matematika
2014
Az ABCD trapéz A és D csúcsánál fekvő szögei derékszögek. Az AB alap 15 egység, DC = 5 egység. Az AC átló merőleges a BC oldalra. Számítsa ki a trapéz területét és kerületét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
trapéz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az ötlet annyi, hogy észre kell venni, hogy az ACD háromszög hasonló az ABC háromszöghöz.
Ha bármit nem értesz a megoldással kapcsolatban írj!
0

Tegnap este eszembe jutott a feladat és rájöttem, hogy az 1. Pitagorasz-tételt rosszul írtam fel.
Így van helyesen:
x2-52=d2
75-25=d2
d= 50 

Így tehát T=10* 50 
Az előző rontás miatt a másik Pitagorasz-tételt sem tudtam helyesen felírni, ezidáig :p
m2+102=c2
50+100=c2
c= 150 

Ebből tehát kijön a helyes megoldás a kerületre:
K=20+ 150 + 50 
0