Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Téglalap

Főoldal » Középiskola » Matematika
569
Egy panelház oldalánál el akarnak keríteni egy téglalap alakú részt, hogy játszóteret hozzanak létre.

Maximálisan mekkora területet lehet elkeríteni, ha a kerítés hossza 60 m, és a ház felöl nincs kerítés?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyenek a téglalap oldalai `a` és `b`. A kerítés hossza majdnem a kerület, csak az egyik oldal (mondjuk `b`) kimarad: `2a+b=60`. Innen `b=60-2a`.

A terület `T=ab=a(60-2a)=-2a^2+60a=-2(a-15)^2+450`.

Ebből rögtön leolvasható, hogy a maximális terület `450 m^2`, és ez akkor valósul meg, amikor `a=15`, vagyis a téglalap `15xx30` méteres.
1