Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszives segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
297
3a,4a,5a,6a
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3. a)
Pitagorasz tételt kell alkalmazni `c^2=a^2+b^2`, ahol `a` és `b` befogó, míg a `c` az átfogó.
A feladatban `a` és `b` egyenlő, így használhatom ugyan azt a betűt, míg az átfogó nagyságát ismerjük `c=12`.
Tehát:
`12^2=a^2 +a^2`
`144=2*a^2`
`72=a^2`
`sqrt(72)=a` ⇒ `a=6*sqrt(2)~8.483(cm)`
`K=4*a=4*6*sqrt(2)=24*sqrt(2)~33.9411(cm)`
`T=a*a=a^2=(6*sqrt(2))^2=72(cm^2)`

4. a)
Itt is a Pitagorasz tételt kell használni, mint az előbb.
A feladat betűjelölését használva:
`d^2=a^2+b^2`
`13^2=12^2+b^2`
`169=144+b^2`
`b^2=25`
`b=5`
`K=2*a+2*b=2*(a+b)=2*(12+5)=34(cm)`
`T=a*b=12*5=60(cm^2)`

5.a)
Ugyan úgy kell csinálni, mint az előző feladatot.
`250^2=180^2+b^2`
`62500=32400+b^2`
`b^2=30100`
`b=10*sqrt(301)~173.4935(cm)`

6.a)
Trapéz területe: `T_(trapéz)=(a+c)/2*m`
`T=(22+11)/2*8=33/2*8=16.5*8=132(cm^2)`
0