Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
575
Adott az f: [–4;5] → R, f(x)=x²-4IxI függvény. Határozzuk meg a függvény minimumát!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Vizsgáljuk meg a függvényt az értelmezési tartomány negatív és pozitív felén külön-külön!

A [-4;0] intervallumon `f(x)=x^2+4x=(x+2)^2-4`. Tehát az `x=-2` helyen van egy lokális minimum, amelynek az értéke `-4`.

A [0;5] intervallumon `f(x)=x^2-4x=(x-2)^2-4`. Tehát az `x=2` helyen van egy lokális minimum, amelynek az értéke `-4`.

A két lokális minimum megegyezik, tehát a válasz az, hogy a függvény minimuma -4, és ezt két helyen is felveszi.
Módosítva: 8 éve
1