Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta

Főoldal » Középiskola » Matematika
646
Hány olyan P(x;y) pont van a koordináta síkon, amelynek mindkét koordinátája egész (az ilyen pont neve rácspont), és koordinátáira fennáll, hogy IxI + IyI ≤100 ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzolj kisebbet:
`|x|+|y|≤0` ilyenből van 1 (az origó)
`|x|+|y|≤1` ilyenből van 1+4 (az origón kívül még körben 4)
`|x|+|y|≤2` ilyenből van 1+4+8
`|x|+|y|≤3` ilyenből van 1+4+8+12
stb., mindig 4-gyel többet kell hozzáadni. pl. most 12=4·3 volt.
az utolsó ez:
`|x|+|y|≤100` ilyenből van 1 + 4·1 + 4·2 + 4·3 + ... + 4·100

Ha a kezdő 1-et nem nézzük, akkor ez egy számtani sorozat összege lesz:
`a_1 = 4`
`d=4`
`S_100 = 100·(a_1+a_(100))/2=50·(4+400)=20200`

Vagyis összesen 20201
Módosítva: 8 éve
1