Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
955
Oldja meg az egyenlőtlenséget a valós számok halmazán!
x2-+x-6≥0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először oldjuk meg úgy mint egy másodfokú egyenletet.

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-1+-sqrt(1^2-4*1*(-6)))/(2)=color(red)({(x_1=-3) , (x_2 =2):})`

Majd határozzunk meg lehetésges eseteket.

`xlt-3`

`-3ltxlt2`

`xgt2`


Ezután válasszunk meg az esetkhez közel lévő számot mely megoldás lehet.

`x_1=-4`

`x_2=-2`

`x_3=3`


Helyettesítsük be az értékeket, hogy megtudjuk melyik felel meg a feltételeknek.

`(-4)^2+(-4)-6ge0`

`6ge0` Tehát igaz!



`(-2)^2+(-2)-6ge0`

`-4ge0` Tehát hamis!



`3^2+3-6ge0`

`6ge0` Tehát igaz!


Megoldás tehát: `color(red)(xle-3 \ \ "vagy" \ \ xge2`
0