Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik szamjegy all az 1000 ik es melyik a 4000 ik helyen?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
600
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Van 10-1=9 darab 1-jegyű: 1-től 9-ig van 9 számjegy
Van 100-10=90 darab 2-jegyű: 10-től 99-ig van 9+2·90 = 189 számjegy
Van 1000-100=900 darab 3-jegyű: 100-tól 999-ig van 189+3·900 = 2889 számjegy

b)
Az már több, mint 1000.
Tehát 1000-189 = 811 számjegy kell még 100-tól kezdve. Az mind 3-jegyű szám.
Az első 3-jegyű a 100, gondoljuk meg, melyik hányadik:
`{:(100101102,...),(123456789,...):}`

Nézzünk néhány egyszerűbbet. Az első számjegyhez:
1 : 3 = 0, marad 1: Az első háromjegyűnek (100+0) az első számjegye kell

A második számjegyhez:
2 : 3 = 0, marad 2: Az első háromjegyűnek (100+0) a második számjegye kell

Mondjuk a negyedik számjegyhez:
4 : 3 = 1 marad 1: A második háromjegyűnek (100+1) az első számjegye kell

Mondjuk az ötödik számjegyhez:
5 : 3 = 1 marad 2: A második háromjegyűnek (100+1) a második számjegye kell

És akkor a 811-edikhez:
811 : 3 = 270, marad 1: Vagyis a 271-edik háromjegyűnek (100+270=370) kell az első számjegye, vagyis 3.

-----------------
c)
2889-nél még tovább kell menni. Ott vannak 1000-től kezdve a négyjegyűek (amikből az első számjegy a 1890-edik).
Azokból kell a 4000-2889 = 1111-edik

1111 : 4 = 277, marad 3

Vagyis az 1000+277=1277-nek kell a harmadik számjegye, vagyis 7.
0