Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 9.osztály (számhalmazok)

Főoldal » Középiskola » Matematika
354
Valaki tudna segíteni? :)
Csatoltam a képet.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2.4
a)
Bővítsük mindkét törtet.
`7/9*2/2=14/18`, míg `8/9*2/2=16/18`, így a kettő közé már láthatóan be is fér a `15/18`

b)
Itt is bővítsük a törteket.
`3/5*3/3=9/15` míg `4/5*3/3=12/15`
És akkor a két számi ami közé fér: `10/15` és `11/15`
Bővíthetném bármeddig. A lényeg az, hogy 1-gyel kell bővíteni mindig.

2.5
Közös nevezőre kéne hozni a két törtet. Szerencsére a 19 és 199 is prímszám. Így egyszerű a közös nevezőre hozás:
`9/19*199/199=1791/3781`
`99/199*19/19=1881/3781`
`1791/3781 < 1881/3781` vagyis `9/19 < 99/199`
1