Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A szinusztétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
910
Pista evezős csónakkal a folyó melletti P pontból a túlsó partra, a vele szemben lévő Q pontba akart átjutni. Tudta, hogy a víz sodrása miatt nem pont a partra merőlegesen kell eveznie, ezért irányzéknak kinézett egy magas nyárfát a túlsó parton, kissé feljebb (a rajzon a fát az A pont jelöli). A sodrás azonban a vártnál erősebbnek bizonyult, így végül sokkal lejjebb, a B pontban tudott csak kikötni.
a, Mekkora utat tett meg a csónak?
b, Milyen széles a folyó?
Le vezetve, elmagyarázva valaki ? köszönöm szépen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szinusz tétel:
`a/b=(sinα)/(sinβ)` Vagy átrendezve: `(sinα)/a=(sinβ)/b`
`(sin75°)/160=(sin40°)/x` /keresztbe szorozva
`x=160*(sin40°)/(sin75°)`
`x=106.47(m)`

PQ távolságot keressük.
Ráadásul egy derékszögű háromszögben.
`sinα=(szembeni)/(átfogó)` ⇒ `sin75°=(PQ)/106.47` ⇒ `PQ=sin75°*106.47` ⇒ `PQ=102.85(m)`
1