Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki?Koszonom elore is!

Főoldal » Általános iskola » Fizika
583
Egy kerék átmeroje 800 mm,tengelyének átmérője 50 mm.Határozd meg hányszor kisebb erővel kell a kerék peremére hatni mint tengelyere,hogy mindkét esetben ugyanakkora forgatonyomaték keletkezzen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Ha a kerék peremére hatunk `F` erővel, akkor a támadáspont `400mm`-re van a középponttól, tehát a nyomaték `M=400*F` [Nmm].

Ha a tengelyre hatunk `F` erővel, akkor a támadáspont `25mm`-re van a középponttól, tehát a nyomaték `M=25*F` [Nmm].

Vagyis azonos nyomaték eléréséhez az első esetben `400/25=16`-szor kisebb erő kell.
0