Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi feladatom

Főoldal » Általános iskola » Matematika
473
Egy üzletben összeillő mintájú falicsempéből és járólapból 11900 darab volt. Miután a csempéből eladtak 2300 darabot, és járólapból a gyár még 1200 darabot beszállított, ugyanannyi lett mindkettőből. Hány falicsempe és hány járólap volt eredtileg a boltban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Hívjuk `F`-nek a fali csempe, míg `J` a járólap darabszámát.
Egyenletrendszerűnk a következő lesz:
I. `F+J=11900`
II. `F-2300=J+1200`
I. egyenletet alakítsuk át: `F=11900-J` majd ezt helyettesítsük be II.-be
II. `11900-J-2300=J+1200` rendezzük át az egyenletet
`2*J=8400`
`J=4200` ⇒ `F=7700`
Tehát eredetileg `4200 db` járólap, és `7700 db` fali csempe volt.
Az ellenőrzést rád bíznám.
0