Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rezgőmozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
553
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`A=6\ cm`
`x(t)=A·sin\ ωt`

A teljes periódus az, amikor az egyensúlyi helyről elmegy a maximális kitérésig (ami 6 centivel van odébb), aztán visszafordul, elmegy a túlsó maximális kitérésig is (ami 6+6 cm), majd visszaér a kiinduláshoz (megint 6 cm).

Első félperiódus: Az egyensúlyi helyről elmegy a maximális kitérésig, aztán visszafordul és visszatér a kiindulásig.

E közben tényleg kétszer ment át a 3 cm-re lévő ponton. Akkor, amikor `x(t)=3\ cm`. Vagyis:
`3 = 6·sin\ ωt`
`sin\ ωt = 1/2`

Tudjuk, hogy `sin\ π/6 = 1/2`, valamint `sin(π-π/6)=sin\ (5π)/6 = 1/2`
A kettő közötti különbség `(4π)/6=(2π)/3`:
`ωt_2-ωt_1=ω·Δt=(2π)/3`

A feladat szerint `Δt="0,001"\ s`. Helyettesítsd be, számold ki a szögsebességet, abból meg a frekvenciát. (Ne szorozz be π-vel, ki fog esni).
1