Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 10.o emelt szint: nevező gyöktelenítése

Főoldal » Középiskola » Matematika
411
Sziasztok, ebben a feladatban szeretnék segítséget kérni, hogy mivel kell bővíteni a törtet hogy eltünjenek a gyökök a nevezőből, és hogy miért pont azzal a kifejezéssel kell bővíteni. A választ előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
z)
`1/(sqrt(2)+sqrt(3)-sqrt(5))=1/((sqrt(2)+sqrt(3))-sqrt(5))*(sqrt(2)+sqrt(3)+sqrt(5))/((sqrt(2)+sqrt(3))+sqrt(5))=`
`=(sqrt(2)+sqrt(3)+sqrt(5))/((sqrt(2)+sqrt(3))^2-5)=(sqrt(2)+sqrt(3)+sqrt(5))/(2+2*sqrt(2*3)+3-5)=`
`=(sqrt(2)+sqrt(3)+sqrt(5))/(2*sqrt(6))=(sqrt(2)+sqrt(3)+sqrt(5))/(2*sqrt(6))*sqrt(6)/sqrt(6)=`
`=(sqrt(2*6)+sqrt(3*6)+sqrt(5*6))/(2*6)=(sqrt(12)+sqrt(18)+sqrt(30))/12`
2