Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia koncentráció számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
584
A 65 tömeg%-os salétromsav-oldat sűrűsége 1,3913 g/cm3
. Mekkora a koncentrációja 1 dm3
ilyen oldatnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

100 gramm oldatban van 65 gramm sav. V(oldat)=(100/1,3913)= 71,875 cm³, ennyiben még mindig 65 gramm sav van, ami (65/63) mol savat takar, ez kiszámítva 1,03175 mol-nyi salétromsavat jelent.
Tehát ha 71,875 cm³ oldatban 1,03175 mol sav van, akkor 1000 cm³-ben (1 dm³) arányítva: c(HNO₃)=(1000/71,875)×1,03175= 14,355 mol/dm³, tehát ez a pontos anyagmennyiség-konc.-ja a salétromsav-oldatnak! :)

Remélem tudtam ezzel a levezetéssel segíteni!
Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (47 éves, kémiás-matekos korrepetáló)
1