Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS MATEK HÁZI

Főoldal » Középiskola » Matematika
301
Az ABC háromszögben adott az a = 37 cm és b = 13 cm oldal, valamint a hc =
12 cm magasság. Számítsuk ki a területét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, sos, háromszög, Háromszög területe, geometriai, terület számítás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzolj fel egy háromszöget. Nevezd el az egyik oldalát `a`-val, a másik oldalát `b`-vel. Maja rajzold be a harmadik oldalhoz tartozó magasságot, akkor keletkezik két derékszögű háromszög.
Pitagorasz tételt használjuk.
Egyik háromszög:
`37^2-12^2=x^2`
`x=35`
Másik háromszög
`13^2-12^2=y*^2`
`y=5`
`x` és `y` összege adja majd a harmadik oldal hosszát.
Innen már használhatjuk a háromszög terület kiszámolós képletét: `T=(c*h_c)/2`
`c=35+5=40` valamint `h_c=12`
`T=(40*12)/2=240 (cm^2)`
0