Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
768
Az atutomata mosógépek teljesítménye mosás közben nem állandó. Egy bizonyos mosógép esetében a víz melegítésekor 2000W, egyéb műveleteknél peig átlagosan 400W az elektromos hálózatból fedezett teljesítmény. Mennyi ideig melegített vizet ez a mosóép, ha az egy órás mosóprogramjának lefutása során összesen 800 Wh elektromos energiát használt fel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Következő egyenletrendszer kell felírni:
`x` óráig működik a mosógép víz melegítőként, majd `y` óráig működik egyéb tevékenységként. Azt tudjuk, hogy `x+y=1(h)`
I. `x*2000(W)+y*400(W)=800(Wh)`
II. `x+y=1` ezt behelyettesítem az I.-be `x=1-y`
`(1-y)*2000+y*400=800`
`2000-2000*y+400*y=800`
`2000-1600*y=800`
`1200=1600*y`
`y=0.75(h)=45(m)` ⇒ ` x=0.25(h)=15(m)`
Tehát `15` percig melegített vizet a mosógép

1