Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az elektronikus számzárat biztonsági megoldásokkal is fel lehet vértezni az illetéktelen behatolással szemben.

Főoldal » Középiskola » Matematika
504
Az elektronikus számzárat biztonsági megoldásokkal is fel lehet vértezni az illetéktelen behatolással szemben. Egy ilyen megoldás a reteszelés, ami azt jelenti, hogy ha rossz kóddal próbálkoznak, akkor az elektronika bizonyos ideig nem enged újabb számbevitelt.
A következő részlet egy elektronikus számzár használati útmutatójából való.
„Amennyiben 3 egymás utáni esetben rossz kódot adott meg, 1 perces reteszelési idő lép életbe (piros LED villog). Minden további hibás kódbevitel esetén duplázódik a reteszelés ideje (max. 16 perc). Amennyiben a reteszelési idő lejárt, a helyes kóddal a szokott módon nyitható a széf.”
Legalább mennyi ideig tartana véletlenszerű próbálkozással egy 3 számjegyű kóddal védett széfet kinyitni, ha csak az utolsó próbálkozás lenne sikeres?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
10^3 vagy is 1000. alkalommal sikerül kinyitni.

Minden 3. rossz próbálkozás után zár le és először 1 percre, aztán pedig duplázódik (max 16 percig), tehát:

3. próba után: 1 percre lezár
6. próba után: 2 percre lezár
9. próba után: 4 percre lezár
12. próba után: 8 percre lezár
(15. próba után: 16 percre lezár)
és innentől már mindig 16 perc lesz.

A 12. és 13. próba között összesen: 1+2+4+8 = 15 percre zárt le.

12 próbánk volt eddig és az 1000. lesz a sikeres, így 1000 - 12 - 1 = 987 próbálkozás van hátra a sikeresig.

mivel minden 3 próba után zár le, megnézzük hány 16 perces lezárás lesz, majd megnézzük ez hány perc összesen: 987/3*16 = 5264 perc -> 5264 perc + 15 perc (ami az első 12 perc próba után volt) = 5279 perc
Módosítva: 2 éve
0