Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy széfet elektronikus számzárral védenek. A számzáron beállítható számkombináció 6, 7, 8, 9 vagy 10 számjegyből állhat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
608
Egy széfet elektronikus számzárral védenek. A számzáron beállítható számkombináció 6, 7, 8, 9 vagy 10 számjegyből állhat.

a.) X úr babonás, ezért csak a szerencseszámai, a 3-as és a 7-es számjegyek fordulhatnak elő az ő kódjában. Ráadásul a kód is csak 7 számjegyű lehet. Hány lehetősége van?
b.) Hány tízjegyű kód állítható be a záron, ha mind a 10 számjegyet felhasználjuk a kód elkészítéséhez?
c.) Az összes tízjegyű kód hányadrészében végződik a kód 7-esre?
d.) Összesen hányféle kód állítható be az elektronikus záron?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Mindegyik számjegy kétféle lehet (3-as, 7-es). Hét számjegyű a kód, így `2^7=128` különféle kód lehet.
b)
Mivel minden számot legalább egyszer és csak egyszer lehet felhasználni, így az eredmény a következő: 10*9*8*7*6*5*4*3*2*1=3628800 db
c) Fixálni kell az utolsó számjegyet. Ez azt jelenti, hogy az első jegy tud 10 lenni, a második is 10... a kilencedik is 10, a tizedik viszont csak 1. Ezért a `10*10*10*10*10*10*10*10*10*1=10^9`. Mivel az összes variáció `10^10`. Innen már egy egyszerű osztás lesz az eredményünk: `10^9/10^10=0.1` Vagyis az összes variáció egy tizede hétre végződik.
d)10 jegy esetén az összes variáció `10^10`
9 jegyű `10^9`
8 jegyű `10^8`
7 jegyű `10^7`
6 jegyű `10^6`
Ezt kell összeadni:
`10^10+10^9+10^8+10^7+10^6=1,1111*10^10`
0