Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A számzáras lakat négy kereke egymástól függetlenül elforgatható. Mindegyik keréken 10 számjegy van 0-tól 9-ig.

Főoldal » Középiskola » Matematika
774
A számzáras lakat négy kereke egymástól függetlenül elforgatható. Mindegyik keréken 10 számjegy van 0-tól 9-ig.

a.) Hány különböző számnégyes állítható be ezen a záron?
b.) Hány olyan számnégyes állítható be, amelyben mind a négy számjegy különböző?
c.) Hány olyan számnégyes állítható be, amelyben három számjegy egyforma?
d.) Hány olyan számnégyes állítható be, amely egyben egy négyjegyű természetes szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Első szám lehet 0-9 (10 db), a második szám lehet 0-9 (10 db), a harmadik szám lehet 0-9 (10 db), a negyedik szám lehet 0-9 (10 db). Így összesen 10*10*10*10=10000 db különféle számnégyes állítható be.
b)
Az első szám lehet 0-9 (10 db), a második már csak 9 db, mert egyet az elsőnél már kilőttünk, a harmadik már csak 8 db, a negyedik 7 db. Vagyis 10*9*8*7=5040 db.
c)
Vegyük először azt, hogy az első jegy különböző a többi azonos. Az első szám lehet 0-9 (10 db) a második, harmadik és negyedik számra csak 9 db-ot választhatok, így ebben a felállásban 10*9 =90 db lehet. DE itt kikötöttük, hogy a különböző szám az első számjegy. Ez a kiválasztott szám lehet a második helyen, vagy a harmadik helye, vagy a negyedik helyen. Így összesen 4*90=360 db olyan beállítás lehet, ahol 3 egyforma szám van benne.
d)
A korlátozás ott jelenik meg, hogy az első számjegy nem lehet 0. Tehát az első jegy lehet 1-9 (9 db) a második, harmadik és negyedik lehet 0-9 (10 db). Így a vége 9*10*10*10=9000 db.
0