Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térelemek hajlásszöge

Főoldal » Középiskola » Matematika
373
Az A,B,C, feladatot kellene megoldanom de új témakör és lövésem sincs hogy kellene. Előre is köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. a)
`α` szöget keressük. Szerencsére látható az ábrán egy derékszögű háromszög. Ez az `ACG` háromszög. Amiben ismerem `CG` oldal hosszát, sőt `AC` oldalt Pitagorasz tétel segítségével kitudom számolni.
`AC^2=AB^2+BC^2`
`AC^2=5,18^2+3,75^2`
`AC^2=40.8949`
`AC=6.3949`
Az `ACG` háromszögben ismerem a két befogót. Ha már tanultátok, akkor a `tgα=9.92/6.3949` ⇒ `α=57°11'31.97"`

b) Mekkora az `AG` testátló? Pitagorasz segítségével kiszámolható:
`AG^2=AC^2+CG^2`
`AG^2=40.8949+9.92^2`
`AG^2=139.3013`
`AG=11.8026`

c) A koszinusz tételt alkalmaznám. `c^2=a^2+b^2-2*a*b*cosγ` Ahol `c` az `AC` átló, `a` és `b` az `AG` illetve `CE` átlók fele, `γ` pedig a keresett szög.
`40.8949=5.901^2+5.901^2-2*5.901^2*cosγ`
`-28.75575=-69.65065*cosγ`
`0.4129=cosγ`
`γ=65°36'56.07"`
0