Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
433
Egy 3000 méter kerületű lovaspálya két szemközti pontjáról indul két lovas, Mari és pali. A sebességük állandó. Ha egymással szembe lovagolnak, akkor p másodperc múlva találkoznak, ha ugyanabba az irányba indulnak, akkor Mari 15 p másodperc múlva utoléri Palit. Mekkora a sebességük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha egymással szemközti pontokról indulnak, akkor az azt jelenti, hogy a két pont között `1500 m` a távolság.
Hívjuk Mari sebességét `M` és Pali sebességét `P`-vel. Amit még tudunk `út=idő*sebesség`.
Ha egymással szemben mennek, akkor a következő egyenletet lehet felírni:
I. `p*M+p*P=1500(m)` Hiszen az azonos idő alatt egymással szemben megtett útjuk összege `1500 m`.
Ha egymást kergetve indulnak el akkor pedig a következő az egyenlet:
II. `15*p*M+1500=15*p*P` Hiszen azonos idő alatt utol éri Mari Palit, ezért a Mari által megtett út `1500 m`-rel hosszabb. Itt jegyzem meg, hogy a szövegből nem derül ki, hogy a `15` és `p` között milyen műveleti jel van. Én szorzásnak vettem, 15*p másodpert alatt éri utol Mari Palit.
Fejezzük ki I. egyenletből `p*P`-t.
`p*P=1500-p*M` Ezt helyettesítsük be II.-be
`15*p*M=15*(1500-p*M)+1500` bontsuk fel a zárójelet, rendezzük a dolgokat, vonjunk össze
`p*M=800(m)` ebből Mari sebessége:
`M=800/p` Ami azt jelenti, hogy Mari sebessége a `p` paramétertől fog függeni.
Ezt visszahelyettesítve kapjuk `P=700/p`
Teszem azt `p=48(s)` akkor Mari sebessége: `M=800/48=16,6667(m/s)=60((km)/h)`, míg Pali sebessége `P=700/48=14,58333(m/s)=52.5((km)/h)`.
0