Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1138
Egy kétágú létra szárainak hossza 2,3 méter. A biztonságos használathoz legalább 34°-ra kell nyitni a szárakat. Legalább milyen távol van ekkor a két láb végpontja a talajon? Eléri-e a létráról egy 170 cm magas ember a 3 méter magasan lévő villanykörtét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Itt a koszinusz tételt kell alkalmazni először (`c^2=a^2+b^2-2*a*b*cosγ`)
`c^2=2,3^2+2,3^2-2*2,3*2,3*cos34°`
`c^2=1,8088`
`c=1,34` Legalább `1,34` méter a két láb távolsága.

A feladat másik részéhez a `34°`-os nyílású létra magasságát kell kiszámolni. Itt a Pitagorasz tételt kell alkalmazni (`a^2+b^2=c^2`).
`((1,34)/2)^2+m^2=2,3^2` Négyzetre emelek, kivonok, gyököt vonok
`m=2,2` Ez viszont azt jelenti, hogy a `3` méter magasan lévő villanykörtét a `170` cm magas ember ki tudja cserélni kényelmesen.
0