Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki el tudná magyarázni ez miért így van?

Főoldal » Középiskola » Fizika
579
Milyen mozgást végez homogén elektromos mezőben egy +q töltéssel rendelkező, álló helyzetből induló, szabadon mozgó, m tömegű részecske? Milyen erő mozgatja? Hogyan alakul a sebessége?
Válasz: egyenletesen változó mozgást végez, Fe erő mozgatja, gyorsul, v=√2EQs/m

Nem értem, hogy ha homogén elektromos mezőben van, akkor miért végez egyenletesen változó mozgást és miért gyorsul, ha a homogén térben a térerősség állandó? Mozogni gondolom azért képes, mert a tér is pozitív töltésű és a töltés is. De hogyan gyorsul?
Nem igazán értem ezeket...valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#fizika #házi #elektrosztatika #munka #gyorsulás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A töltésre, akár homogén elektromos térben, akár pontszerű töltés által keltett térben van, erő hat.
Homogén tér esetében (mivel a térerősség állandó), ezt `F=E*q` kifejezés adja meg. Pontszerű töltés esetében ez `F=k*(Q*q)/r^2`.

Ha egy testre erő hat, Newton 2. törvénye alapján gyorsulni fog. (`F=m*a`). Ha homogén a mező, akkor ez az erő mindenhol ugyanannyi `rarr` a gyorsulás állandó érték `rarr` egyenletesen gyorsuló mozgást végez `rarr` nő a sebessége. Ha kicsit bűvölöd a kifejezést, ki fog jönni az az érték a sebességre, amit a feladat is írt.
Amúgy ha negatív lenne a töltés, akkor is mozogna - csak a töltés forrása felé.

Pontszerű töltés terében a töltéstől távolodva csökken a próbatöltésre ható erő `rarr` csökken a gyorsulása is. De fontos: amíg pozitív a gyorsulás, addig nő a sebesség, hiába egyre kisebb a gyorsulás!

(Megj.: Ez amúgy hasonló az inflációhoz. Sokan azt hiszik, ha csökken az infláció, csökkennek az árak is. Pedig amíg nincsen negatív infláció - ez a defláció - addig nőni fognak az árak)
Módosítva: 2 éve
1