Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érdekes matematikai bizonyítások (4. rész)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
432
Bizonyítsd be, hogy `lim_(x -> 1+0) (-1 + (-1 + e) e^(-1 + x) - (-1 + x) log(-1 + x) + x log(x))=e-2`.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Határérték_számítás
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Egy négy tagú kifejezés határértékét keressük. Mivel a határértékszámítás additív művelet, ezért számolhatjuk külön külön a határértékeket, majd az eredményeket összevonjuk.

A -1 az természetesen önmagához tart, itt nincs mit számolni.

A második és negyedik tagok esetén folytonos helyeken keressük a határértéket, emiatt itt az eredmény megegyezik a helyettesítési értékkel:

`lim_{x\to1^+} (e-1)*e^{x-1} = e-1`

`lim_{x\to1^+} x*log x = 0`

A 3. tagnál ha megpróbálunk behelyettesíteni, akkor `0*(-infty)` áll fenn. Itt először törtté alakítjuk át a kifejezést, amely olyan lesz, hogy a számláló és a nevező határértéke sem véges ha 1-et jobbról közelítjük, így alkalmazható rá a L'Hospital szabály. Ezt elvégezve a megmaradó kifejezés már folytonos ezen a helyen, behelyettesítéssel kapjuk, hogy az eredmény 0.

`lim_{x\to1^+} (x-1)*log(x-1) = lim_{x\to1^+} (log(x-1))/(1/(x-1)) \stackrel{infty/infty L'H}{=} lim_{x\to1^+} (1/(x-1))/(-1/((x-1)^2)) = lim_{x\to1^+} -((x-1)^2)/(x-1) = lim_{x\to1^+} -(x-1) = 0`

Végül összevonjuk az eredményeket: `-1+e-1+0+0 = e-2`
Módosítva: 2 éve
0