Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 8. Osztályos

Főoldal » Általános iskola » Fizika
366
Sziasztok! Ebben kérném a segítségeteket! Köszönöm szépen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Ez a feladat a forgatónyomatékokról szól. Általános összefüggés, amit használni kell: `M=F*k`, ahol F a kifejtett erő, k pedig az erőkar.

a) Ahhoz, hogy egyensúlyban legyenek, a kisfiú és a majom forgatónyomatékának egyenlőnek kell lennie. Mivel a forgatónyomaték a kifejtett erő (=súly) és az erőkar szorzata, nagyobb kifejtett erőhöz (=súlyhoz) kisebb erőkar szükséges, hogy ugyanazt a forgatónyomatékot produkálja. Tehát a kisfiúnak közelebb kell ülnie a tengelyhez.

b) `F_(fiu)=200N`
`F_(majom)=100N`
`k_(fiu)=1m`
`k_(majom)=?`
`200*1=100*k_(majom)`
`color(red)(k_(majom)=2m)`

c) forgatónyomaték
d) a kifejtett erőtől és a tengelytől való távolságtól (erőkar)

//Ha segített a válaszom, kérlek jelöld megoldásnak. Köszönöm szépen
0