Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszönöm előre is

Főoldal » Középiskola » Fizika
400
Pisti 10 percet gyalogol a buszmegálóba 1km/h sebeséggel,10 percet vár, 10 percet utazik 50km/órás sebbeséggel.
1,Hány kilométer per órával kell mennie motorral hogy ugyan annyi legyen a menetidő.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Számítsuk ki, hogy mennyi utat tett meg összesen:
Indulás előtt mindenképpen át kell váltani a percet órára. `10m=1/6h`
Amit még tudni illik: `s=v*t` vagyis `út=sebesség*idő`
- Sétált `10` percet `1 (km)/h`-val.
Megtett út: `1/6(h)*1((km)/h)=1/6(km)`
- Várakozott `10` percet `0 (km)/h`-val.
Megtett út: `1/6(h)*0((km)/h)=0(km)`
- Buszozott `10` percet `50 (km/h)`-val
Megtett út: `1/6(h)*50((km)/h)=50/6(km)`
Összesen megtett út: `1/6 (km)+0 (km)+50/6 (km)=51/6 (km)`
Összesen eltelt idő: `1/6 (h)+1/6 (h)+1/6 (h)=3/6 (h)=1/2(h)`
Tudjuk most már, hogy egy fél óra alatt `51/6 km`-t tett meg összesen.
Van egy időnk és van egy távolságunk, ebből már tudunk sebességet számolni.
A motor sebessége: `(51/6(km))/(1/2(h))=51/6(km)*2(h)=102/6(km)/h=17(km)/h`
Tehát `17(km)/h`-val kell motorozni.
1