Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS MATEK HÁZI

Főoldal » Középiskola » Matematika
360
Az egyenlőszárú trapéz átlója, d = 16 cm, és szára, c = 12 cm, merőlegesek egy-
másra. Határozzuk meg a trapéz párhuzamos oldalait és a területét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, sos matematika trapéz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legegyszerűbb ha csinálunk egy ábrát. Az ábrán tisztán látszik, hogy ADB egy derékszögű háromszög melynek ismerjük két befogóját az egyik az átló a másik a szár. És keressük az alapot azaz az átfogóját.


`a=sqrt(c^2+d^2)=sqrt(12^2+16^2)=color(red)(20 \ cm)`




Számoljuk ki az A csúcsnál lévő szöget: `cosalpha=(16^2-(12^2+20^2))/(-2*12*20)=>color(red)(alpha=53,13°)`


A trapéz másik szöge tehát: `beta=(360°-2*alpha)/2=(360°-2*53,13°)/2=color(red)(126,87°)`




Újabb koszinusztétellel meghatározzuk a rövidebbik alapot is:

`d^2=b^2+c^2-2*b*c*cosbeta`

`16^2=b^2+12^2-b*12*cos126,87°`

`256=b^2+144+14,4b`

`0=b^2+14,4b-112`

`b_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(14,4+-sqrt(14,4^2-4*1*(-112)))/(2)={(cancel(b_1=-20 \ cm)) , (color(red)(b_2 =5,6 \ cm)):}`

Tehát a rövidebbik alap `5,6 \ cm` hosszúságú.




A trapéz magassága: `m=c*sinalpha=12*sin53,13°=color(red)(9,6 \ cm)`



A trapéz területe: `T=((a+b)*m)/2=((20+"5,6")*9,6)/2=color(red)(122,88 \ cm^2)`
0